Ofte stilte spørsmål

Du kan øve på teorien på teoritentamen.no.

Det er fint om du etter kjøretimen kan få med deg en ledsager, for å fortsette å trene på det du har lært på trafikkskolen. Mengdetrening hjemme er helt i tråd med myndighetenes målsetting. Dette er med på å skape en sikrere sjåfør.

Du kan begynne å øvingskjøre 2 år før du fyller alderskrav til aktuellt førerkort, men ikke før du har fyllt 15 år. For klasse B førerkort kan du øvelseskjøre fra fylte 16 år.

Det er obligatorisk med trafikalt grunnkurs før man kan begynne øvingskjøring, og dette gjelder både ved skole og privat. Er man over 25 år eller har mopedførerbevis (unntatt M145), fritas man fra dette kurset. Allikevel må førstehjelp og mørkekjøring gjennomføres før praktisk førerprøve.

Du burde begynne å øvelseskjøre så fort du har fylt 16 år og tatt trafikalt grunnkurs. Jo tidligere du starter, jo billigere vil førerkortet bli. Det kan være lurt å ta en kjøretime ganske tidlig slik at læreren kan sende deg hjem og trene på forskjellige ting. Ønsker foreldre eller ledsagere å sitte på under en kjøretime så er det veldig lurt med tanke på videre kjøring hjemme. Vi ønsker et godt samarbeid med den du øvelseskjører med.

Det finnes ingen standard for hvor mange undervisningstimer en elev trenger, dette er svært individuelt og avhenger av hvordan du lærer, hvor tidlig du starter, og hvor mye du øvelseskjører hjemme.

Igjen så har det veldig mye å si hvor tidlig du starter og hvor mye du kjører hjemme. Men det anbefales å starte tidlig, sånn at du har fulført allt av føreropplæring på trafikkskolen så tidlig som mulig før oppkjøring. På den måten oppnår du god erfaring.

I perioden 16. mars til 31. oktober blir ikke mørkekjøringsdemonstrasjoner gjennomført. De som tar trafikalt grunnkurs i denne perioden må ta mørkekjøringsdemonstrasjonen på et senere tidspunkt. Disse elevene kan likevel øvingskjøre hele året frem til førerprøven.

Du må ta mørkekjøringen innen 31. januar året etter, og så fornye førerkortet ditt hos Statens Vegvesen.

Har du andre spørsmål?

Om du ikke finner det du leter etter her kan du enten ringe oss på telefon 97 61 51 51, eller sende oss ditt spørsmål til post@fkx.no.